Πέμπτη, Μαρτίου 02, 2006

Έρευνα για την εξωγήινη νοημοσύνη

Ακολουθεί μια πρόχειρη μελέτη για την πιθανότητα εξωγήινης ζωής και νοημοσύνης στο ορατό μέχρι στιγμής σύμπαν.

Όπως είναι γνωστό από τους αστρονομικούς υπολογισμούς ένας τυπικός γαλαξίας περιέχει από 10 εκατομμύρια (10^7) έως ένα τρισεκατομμύριο (10^12) άστρα.
http://www.biocrawler.com/encyclopedia/Galaxy

Ο δικός μας γαλαξίας περιέχει περίπου 200 δισεκατομμύρια άστρα (2 Χ 10^11) και είναι ένας μεσαίου μεγέθους σπειροειδής ραβδωτός γαλαξίας.
http://en.wikipedia.org/wiki/Milky_way

Γνωρίζοντας όμως ότι τα περισσότερα από τα ηλιακά συστήματα περιέχουν 2 ή περισσότερα άστρα (δυαδικά ή πολλαπλά συστήματα αστέρων) ο αριθμός των ηλιακών συστημάτων μέσα σε έναν γαλαξία περιορίζεται κάπως. Ας πάρουμε ένα μικρό σχετικά απαισιόδοξο νούμερο και ας υποθέσουμε ότι σε κάθε γαλαξία υπάρχουν 10 δισεκατομμύρια διαφορετικά ηλιακά συστήματα κατά προσεγγιστικό μέσο όρο (10^10).
Σε αυτή την έρευνα δεν λαμβάνουμε υπόψιν τα δισεκατομμύρια πιθανά μικρά άστρα που υπάγονται στη σκοτεινή ύλη των γαλαξιών.

Πρόσφατες παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble έδειξαν ότι στο ορατό σύμπαν υπάρχουν 125 δισεκατομμύρια γαλαξίες. (1,25 Χ 10^11) http://en.wikipedia.org/wiki/Galaxy
Σε αυτή την έρευνα δεν λαμβάνουμε υπόψιν την σκοτεινή ύλη και τους γαλαξίες που ενδέχεται να ανακαλυφθούν στο μέλλον με άλλα μέσα ή τους γαλαξίες που εντοπίζονται στο υπέρυθρο ή με ραδιοτηλεσκόπια και τηλεσκόπια ακτίνων Χ.

Δηλαδή συνολικά έχουμε έναν αριθμό ηλιακών συστημάτων στο ορατό σύμπαν κατά προσεγγιστικό μέσο όρο 1,25 Χ 10^21.


Ας υποθέσουμε τώρα ότι 1 στα 10.000 (10^4) ηλιακά συστήματα έχουν δημιουργήσει γεωφυσικά διαμορφωμένους ψυχρούς αέριους ή/και βραχώδεις πλανήτες. Ένα επίσης αρκετά απαισιόδοξο νούμερο αφού σήμερα ξέρουμε ότι τα περισσότερα αστρικά συστήματα (απλά ή πολλαπλά) διαθέτουν πλανήτες και μάλιστα έχουμε ήδη ανακαλύψει δεκάδες από αυτούς σε κοντινά με εμάς ηλιακά συστήματα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Exoplanets

Τώρα ο αριθμός των ηλιακών συστημάτων με πλανήτες στο ορατό σύμπαν διαμορφώνεται σε 1,25 Χ 10^17.

Αν υποθέσουμε ότι από αυτά τα ηλιακά συστήματα με πλανήτες μόνον 1 στα 1.000.000 (10^6) περιέχει γεώμορφο πλανήτη, δηλαδή βραχώδη με πυρήνα σιδήρου και μαγνητικό πεδίο, με ατμόσφαιρα, με μάζα παραπλήσια της Γης και σε απόσταση από το άστρο που περιστρέφεται ιδανική για την ανάπτυξη της ζωής. Δηλαδή ούτε πολύ μακριά ούτε πολύ κοντά σε αυτό, για παράδειγμα περίπου 150.000.000 χλμ για ένα τυπικό μικρό άστρο όπως ο Ήλιος μας.

Τώρα ο αριθμός των ηλιακών συστημάτων στο ορατό σύμπαν με γεώμορφους πλανήτες με ήπιο κλίμα και κατάλληλους για να αναπτύξουν ζωή διαμορφώνεται
σε 1,25 Χ 10^11

Εάν κάνουμε τώρα την τελική υπόθεση εργασίας ότι μόνο στον 1 από τους 100.000 (10^5) αυτούς γεώμορφους πλανήτες η φυσική εξελικτική διαδικασία οδήγησε στην σταδιακή ανάπτυξη νοήμονος ζωής και πολιτισμού, καταλήγουμε στον αριθμό των 1.250.000 διαφορετικών εξελιγμένων εξωγήινων πολιτισμών μέσα στο χωρόχρονο του ορατού σύμπαντος και αυτό πάλι χρησιμοποιώντας σχετικά απαισιόδοξα νούμερα σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής παρατηρήσεις και θεωρίες των επιστημόνων για τον κόσμο μας.