Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2007

Άρτεμις-30: Μια πονεμένη ελληνική ιστορία


Υπηρετώντας στην Π.Α. [ΟΧΙ την θητεία μου πάντως] (δεν θέλω να αναφέρω μονάδες και ονόματα για προσωπικούς λόγους), και λόγο ειδικότητας (Αμύνης Αεροδρομίων) είχα την τύχη να εκπαιδευτώ ΚΑΙ στο αντιαεροπορικό ΑΡΤΕΜΙΣ-30. Η πλήρης (και σωστή) ονομασία του εν λόγο συστήματος είναι ΜΟΝΑΔΑ ΠΥΡΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ-30 και αν σας ενδιαφέρει η ιστορία της εξέλιξής του έχει ως εξής.

Τότε, δεν γνώριζα τον άνθρωπο που ήταν αρχισχεδιαστής του εν λόγο πονήματος (Γκιόλβας). Όπως και να έχει, το Α-30 σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε περί τα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ΄80. Σκοπός του προγράμματος ήταν η πληρέστερη κάλυψη της αντιαεροπορικής ομπρέλας της χώρας απο επικείμενη απειλή. Μαζί με τα (παρωχημένα πλέον) ΤΕΤΡΑΔΥΜΑ 0,50'' (της ίντσας) ή αλλιώς ΣΥΣΚΕΥΗ Μ55 και τα Rheinmetall RH202 των 20χιλ., το Α-30 κλήθηκε να καλύπτει ευαίσθητους χώρους όπως αεροδρόμια, ραντάρ κτλ. Μαζί δε με το σύστημα ΒΕΛΟΣ που είχα και πάλι την χαρά να υπηρετήσω και σαν αξιωματικός πυρός και σαν αξιωματικός κατεύθυνσης βολής, το ΑΡΤΕΜΙΣ "θέριζε" κυριολεκτικά τον αέρα. Μέγιστο βεληνεκές τα 8,000 μέτρα με ταχυβολία 1,100 περίπου φυσίγγια ανα κάννη και ανά λεπτό! [Το RH202 έχει 1000]. Είναι ένα φοβερό όπλο που όμως είναι παρεξηγημένο απο πολλούς είτε γιατί το θεωρούν...σαβούρα, είτε γιατί πιστεύουν οτι έμεινε στα χαρτιά όπως πολλά άλλα (άποψη ΚΑΙ του..."δημοσιογράφου" κ.ΒΕΡΥΚΙΟΥ...)

Λοιπόν, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Θα μιλήσω για την αεροπορία που γνωρίζω. Έχουν παραγγελθεί 60 μονάδες με option για άλλες 20. ΟΛΕΣ οι Πτέρυγες Μάχης και ραντάρ της Π.Α. έχουν τουλάχιστον απο μια μονάδα Α-30 [Όσο πιο σηματική η πτέρυγα ή το ραντάρ τόσο πιό πολλές μονάδες διατίθενται]. Απλώς το σύστημα το πρόδωσαν οι πολιτικοί.

Συγκεκριμένα το ΑΡΤΕΜΙΣ πουλήθηκε (μάλλον...παραδόθηκε) στην ισραηλινή ΜΟΣΑΝΤ (το "Ίδρυμα" για όσους γνωρίζουν) απο ανθέλληνες πολιτικούς (ίσως και στρατιωτικούς) με ισχυρές διασυνδέσεις. Οι ισραηλινοί εντυπωσιάστηκαν και θορυβήθηκαν ταυτόχρονα. Κράτησαν τα σχέδια και ανέπτυξαν το δικό τους σύστημα με την ονομασία KUKA-30 ή KUKA (σκέτο). Αν δείτε σε φωτογραφία το Α-30 και το KUKA το μόνο που αλλάζει είναι η λεζάντα με το όνομα του όπλου! Α, και κάποιες μικροβελτιώσεις στο δεύτερο πράγμα που σημαίνει οτι δεν μπορούσαν να γίνουν στο ελληνικό αφού ήταν κατά κάποιο τρόπο "αρχαιότερο"!

Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Σε μια ατέρμονη προσπάθειά της η ελληνική ηγεσία (οχι απαραίτητα η πολιτική - εξάλλου η πολιτική μπορεί να γνώριζε παρά μόνο μια παράμετρο του όλου θέματος γιατί έτσι βόλευε)να καταλαγιάσει τον επικείμενο θόρυβο γύρω απο το ΑΡΤΕΜΙΣ δημιούργησε την εξής πρωτοφανή ιστορία.

Οτι δηλαδή το ΑΡΤΕΜΙΣ ξεκίνησε σαν μια ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΙΔΕΑ η οποία προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα. Δηλαδή οτι ο Γκιόλβας και οι άξιοι μηχανικοί της ΕΒΟ (επονομαζόμενοι και "μαστόρια") πήραν μαθήματα απο τους γερμανούς!

Η δικαιολογία τελείωνε με τις κάννες του όπλου. Όσοι γνωρίζουν απο πυροβόλα όπλα μεγάλου διαμετρήματος (30χιλ βλήμα είναι σε μήκος σχεδόν 2 φορές μια αντρική παλάμη) υπάρχουν οι κάννες που συνδέονται με τους επονομαζόμενους κορμούς του όπλου. Χοντρικά εκεί δηλαδή που εισέρχεται το βλήμα και γίνεται η πυροδότηση (απλοική εξήγηση). Είπαν λοιπόν οτι οι κάννες και οι κορμοί είναι γερμανικοί (της MAUSER) και άρα "να απόδειξη οτι το όπλο δεν είναι ελληνικό".

Μα, η ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ κατασκευής ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ τον εξοπλισμό του όπλου με κάννες και κορμούς απο την γερμανική MAUSER την καλύτερη εταιρεία στο είδος της. Εξάλλου σε ένα οπλικό σύστημα ναι μεν επιδιώκεις να το κατασκυάσεις 100% εσύ αλλά μερικές φορές είναι αδύνατο λόγο έλλειψης υποδομών και τεχνογνωσίας. [Δεν ήταν δυνατόν να φτιάξουμε μια βιομηχανία που θα παρήγαγε κάννες και κορμούς για 1 άντε 2 το πολύ χρόνια. Οικονομικό χαρακίρι θα κάναμε, χώρια η ανεργία]

Όπως και να έχει όμως το ΑΡΤΕΜΙΣ ευδοκίμησε. Αλλά το κερασάκι στην τούρτα δεν είχε ακόμη τοποθετηθεί. Στην αρχή ανέφερα οτι το όπλο το υπηρέτησα ΚΑΙ σαν πυροβολητής όπως μπορεί να το έκαναν και μερικοί απο εσάς κατά τη διάρκεια της θητείας σας σε ΣΞ και ΠΑ. Όντως υπάρχει θέση σκοπευτή και τα ανάλογα χειριστήρια (τιμονάκι με ανάποδα κέρατα δηλαδή "Π")ενώ η πυροδότηση γίνεται απο το...πόδι με την χρήση ποδόπληκτρου για να μην κουράζονται ή "χάνουν" τα δάκτυλα αν χρησιμοποιούσαμε σκανδάλη [υπάρχουν όμως και αυτές για να διαλέγεις]. Όλα αυτά καλά. Όμως το ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΤΗΣ ΑΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΑΝΤΑΡ!!!

Οι φίλοι μας made in USA ανάγκασαν με ένα στυγνό εκβιασμό Υπουργείο και Κυβέρνηση να μην επιτρέψουν την ΄παραγωγή του συστήματος με δυνατότητα διασύνδεσης με ραντάρ. Η κυβέρνηση τότε δεν δέχτηκε. Το ΑΡΤΕΜΙΣ κατασκευάστηκε ΜΕ τις υποδοχές, το ενσωματομένο λογισμικό για την απαραίτητη "συνενόηση" όπλου με ραντάρ, φύσσες κτλ και...γίνεται το περιστατικό με το τουρκικό "ερευνητικό" σκάφος ΣΙΣΜΙΚ ("ΧΟΡΑ" για όσους θυμούνται - ""ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΧΟΡΑ"") στο Αιγαίο!!!
Αντίποινα; Ίσως.
Μοχλός πίεσης; ΣΙΓΟΥΡΑ!

Καταλαβαίνοντας οι αμερικανοί (κυβ. Ρήγκαν) οτι δεν θα τους "περάσει", αλλάζουν πλέυση και μέσω των...γνωστών ανθελληνικών κύκλων ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ να ΑΠΟΓΥΜΝΩΣΟΥΝ το ΑΡΤΕΜΙΣ με την άνευ όρων αντικατάσταση του συστήματος σκόπευσης-η "καρδιά" του όπλου-και συνεπώς την ΑΧΡΗΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ! Αντί του εξελιγμένου συστήματος σκόπευσης που θα συνεργαζόταν με το ραντάρ, προστέθηκε θέση πυροβολητή και ένα απο τα ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΟ-ΟΠΤΙΚΟ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ απο την Αγγλικών συμφερόντων εταιρεία FERRANTI (FERRANTI TECHNOLOGIES θα την βρείτε στο διαδίκτυο). Βέβαια το σκοπευτικο της FERRANTI που τοποθετείται εξωτερικά και επι του όπλου, είναι καλό ΟΧΙ όμως για τις εκπληκτικές επιδόσεις του ΑΡΤΕΜΙΣ.

Και τελειώνω. Το 1997 βρίσκόμουν στην ετήσια βολή βαθμολογίας όλων των μονάδων της ΠΑ στο ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΠΒΚ-NAMFI) στο οποίο εκτελλούν βολές και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ γι αυτό ονομάζεται ΚΑΙ NA.M.F.I.= NAto Missile Firing Installations. To πεδίο βρίσκεται στη Σούδα. Κατά τη διάρκεια βολής σε κατευθυνόμενο στόχο (drone) ο πυροβολητής μιας μονάδας τα χάνει [σύμφωνα με το πόρισμα "κόλλησε" ο ίδιος το ποδόπληκτρο ακούσια] και αρχίζει κυριολεκτικά να "θερίζει" το ΑΡΤΕΜΙΣ ότι έβρισκε μπροστά του. Το πεδίο βολής έχει σχήμα...οδοντοστοιχίας. Για να καταλάβετε, οι κάννες μας κοιτάζουν προς τα πόδια της Πελλοπονήσου και βλέπουμε θάλασσα, απο κάτω είναι γκρεμός όμοιος με αυτόν του Γιβραλτάρ σε υψόμετρο και μορφή (570μ απο την επιφ. της θάλασσας) και οι χώροι βολής βρίσκονται στην κορυφή αυτού του τεράστιου βράχου σε επίπεδες εκτάσεις ενώ δεξιά και αριστερά έχουν βράχο σαν φυσικό χώρισμα. Δηλαδή με άλλα λόγια είναι μια σειρά απο ανάποδα "Π".

Ο καημένος ο στρατεύσιμος να τα έχει χάσει και να τρέμει πάνω στο όπλο ο πυργίσκος του οποιου φέρνει ολοένα και γρήγορες στροφές (μην ξεχνάμε οτι το Η/Ζ του ΑΡΤΕΜΙΣ παράγει 80-85hp. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να κινηθεί ένα όπλο που ζυγίζει 3+ τόνους; Και μάλιστα με τον ρυθμό που του δίνει ένα...ραντάρ!)

Ήταν απο τις πιο άσχημες αλλά και απο τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες της ζωής μου. Ευχαριστώ το Θεό που κανένας δεν χτύπησε τότε και το επεισόδιο δεν πήρε διαστάσεις. Την ιστορία την περιγράφω για να καταλάβετε την δύναμη του όπλου. Ήταν σαν μια καταιγίδα να έχει μόλις ξεσπάσει πάνω απο τα κεφάλια μας. Το παρατηρητήριο του Αξιωματικού Βολής απο τότε έχει μεταφερθεί σε νέα θέση και ψηλότερα, ενω έχω και φωτογραφίες απο τα σημειωμένα με κόκκινο σπρέυ βλήμματα που καρφώθηκαν στο βράχο [φωτό τραβήχτηκαν μετα απο 1 χρόνο όταν ξαναεπισκέφθηκα το ΠΒΚ]

Με το παραπάνω θέλω να σας δώσω να καταλάβετε τις ικανότητες του ΑΡΤΕΜΙΣ. Φανταστείτε τώρα να το κατεύθυνε όχι ανθρώπινο μάτι αλλά ραντάρ...

Βέβαια, επειδή εμείς οι Έλληνες όταν θέλουμε μπορούμε, ύστερα απο κάποιο χρονικό διάστημα για να "ξεχαστεί" ο θόρυβος, η ΕΑΒ μαζί με την ΕΒΟ αγόρασε απο το εξωτερικό (Γαλλία) κλωβούς ραντάρ ικανούς να διασυνδεθουν τόσο ασύρματα όσο και με καλωδιακό σύστημα με το ΑΡΤΕΜΙΣ. Μία μονάδα ραντάρ μπορεί να "σηκώσει" απο 2 έως και 4 ΑΡΤΕΜΙΣ ταυτόχρονα. Σχετική ενημερωτική φωτογραφία μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Μιά πρώτη γεύση απο το ΑΡΤΕΜΙΣ μπορείτε να πάρετε εαν επισκευθείτε τον επίσημο δικτυακό τόπο της ΕΒΟ που είναι www.ebo.gr ή αν ψάξετε σε μηχανές αναζήτησης γράφοντας ARTEMIS-30 ή Α-30mm ή και...ΚUKA. Ακόμη μπορείτε να "δείτε" τις κάνες και τους κορμούς του όπλου στο δικτυακό τόπο της MAUSER http://www.mauser.de/ ή http://www.mauser.com/.



Γκιόλβας για το Άρτεμις-30:

Ηταν μετά το '74. Ενα Βράδυ γύρω στις 9 με πήρε στο τηλέφωνο ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Κατσαδήμας και με παρακάλεσε να πάω αμέσως στο ΓΕΣ για μια πολύ σοβαρή σύσκεψη. Τότε εγώ έφτιαχνα το "Μπέβατρο", ένα σύστημα για τη σύντηξη της ύλης. Το αντιαεροπορικό "Αρτεμις" ήταν μέρος μόνο των γενικότερων σχεδίων του "Μπεβάτρου", το οποίο έχει μέσα "Φωτοδέσμη πλάσματος" . Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια το πλάσμα που προέρχεται από τη σύντηξη της ύλης, εξαγόμενο από το μαγνητικό πεδίο, γίνεται φωτοδέσμη, δηλαδή ακτινοβολία.Στη σύσκεψη εκείνο το βράδυ πήραν μέρος πέντε άνθρωποι μαζί με μένα. Στις 12 τα μεσάνυχτα τους παρέδωσα τα σχέδια του "Αρτεμις" και τους είπα, αν διαρρεύσει οτιδήποτε, αυτός που θα κάνει τη ζημιά πρέπει να εκτελεστεί επιτόπου. Ταυτόχρονα τους ξεκαθάρισα πως πρόκειται για ένα υπερόπλο στρατηγικής σημασίας, που θα εξασφαλίσει μια για πάντα τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Με αυτό το σύστημα δεν μπορούσε να περάσει κανένα αεροπλάνο σε οποιοδήποτε ύψος,αν δεν θέλαμε εμείς. Ο εντοπισμός του οποιουδήποτε αεροσκάφους γινόταν ταυτόχρονα με την είσοδο στον εναέριο χώρο μας και η στόχευση δεν χρειαζόταν καν ανθρώπινους χειρισμούς, ήταν αυτόματη. Τους έδωσα τα σχέδια για το σύστημα αυτό, εκπροσωπώντας το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών που ίδρυσα το 1955 και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Μου είπαν αυτό δεν μπορεί να το φτιάξει κανείς. Βοήθησε μας .Και τους βοήθησα και εγώ και άλλοι. Το "Αρτεμις" παρήχθη. Αλλά ο πρώτος που το παρήγαγε ήταν πριν τέσσερα χρόνια το Ισραήλ, που τώρα τροφοδοτεί μεταξύ άλλων και την Τουρκία. Το ένα βράδυ εγώ τους έδωσα τα σχέδια του συστήματος αυτομάτουτυφλής σκοπεύσεως και την άλλη μέρα τα είχαν στα χέρια τους οι Ισραηλίτες. Εμείς έχουμε μόνο ένα πειραματικό αρχικό, που έφτιαξα εγώ με τους συνεργάτες μου, που το γυρίζουν από εδώ κι από εκεί στις εκθέσεις οπλικών συστημάτων. Είναι να τρελαίνεσαι δηλαδή. Να δίνεις την ψυχή σου για ένα τέτοιο υπερόπλο που θα προστατεύσει μια για πάντα την πατρίδα σου και άνθρωποι που υποτίθεται ότι υπηρετούν την άμυνα της, και μάλιστα σε θέσεις κλειδιά,να παραδίνουν τα σχέδια στους χειρότερους εχθρούς τους ελληνισμού.Είχα τότε γραφεία στην Πανεπιστημίου 58. Μες στη στοά ήταν η "Αστόρια". Εκεί στην "Αστόρια" ήρθε και με βρήκε ένα πρωί, εκείνες τις μέρες, ένας πράκτορας της CIΑ. Γκιόλβα, μου λέει, τι έγινε με το αντιαεροπορικό;Ποιο αντιαεροπορικό, του λέω, παριστάνοντας τον ανήξερο. Είχε μια τσάντα σαν μικρό μπαούλο, έτσι το θυμάμαι σα να 'ναι τώρα. Την ανοίγει, βγάζει ένα φάκελο και μου δείχνει το περιεχόμενο του. Ηταν τα δικά μου σχέδια για το "Αρτεμις". Ο πράκτορας ερχόταν από το Τελ Αβίβ και πήγαινε στην Ουάσιγκτον, μεταφέροντας τις εντολές προς το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ.,.Οταν στην Ελλάδα κυβερνούν εθνοπροδότες σαν τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου, τι άλλο να περιμένεις; Αυτήν τη στιγμή γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχει μια λίστα με 9.080 προγραμμένους. Εάν τελικά δεν φύγουν από μπροστά μας αυτοί οι 9.080 και δεν φάει η φαλκονέρα ψάρια, εδώ μέσα στο ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα._