Από το 2001 περίπου άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένας περίεργος μύθος που διαδίδονταν μέσω email αλλά και ορισμένων ουφολογικών ιστοσελίδων.
Ο συγκεκριμένος μύθος προσπαθούσε να μας πείσει ότι οι δορυφόροι του Άρη, Φόβος και Δείμος εξαφανίστηκαν κατά τρόπο μυστηριώδη!!
Πώς όμως ένα τέτοιο συνταρακτικό γεγονός για την ιστορία του ηλιακού συστήματος μπορεί να γίνει πιστευτό τη στιγμή που δεν επιβεβαιώνεται από κανένα μεγάλο αστεροσκοπείο, ή άλλη αξιόπιστη επιστημονική ομάδα αστρονόμων;
Σίγουρα αν συνέβαινε πράγματι κάτι τέτοιο τότε θα ήταν μια συνταρακτική είδηση που θα έκανε το γύρο του κόσμου.
Οι συγκεκριμένοι μύθοι βρίσκουν ως εύκολα θύματά τους άτομα που δεν ασχολούνται καθόλου με την αστρονομία και δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με το αντικείμενο.
Όπως και ο τελευταίος μύθος που κυκλοφόρησε αυτό τον Αύγουστο ευρύτατα στο διαδίκτυο μέσω παραπλανητικού e-mail και διέδιδε ότι ο πλανήτης Άρης θα φτάσει τόσο κοντά στη Γη που θα φανεί ίσος με την Πανσέληνο!!
Γι'αυτό λοιπόν θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους φίλους που τυχόν παρασύρθηκαν από τον διαδικτυακό μύθο για τα φεγγάρια του Άρη, ότι τα φεγγάρια είναι ακόμα εκεί, στη θέση τους και στην κανονική χαμηλή & γρήγορη τροχιά τους γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.
Φωτογραφήθηκαν πρόσφατα από τα ρομποτικά ρόβερ Spirit & Οportunity που εξερευνούν αυτό τον καιρό την επιφάνεια του Άρη. Δημοσιεύτηκαν σε πασίγνωστα περιοδικά αστρονομίας όπως το Sky&Telescope τεύχος Αυγούστου 2006.
Τις μοναδικές αυτές πρόσφατες φωτογραφίες των δορυφόρων του Άρη παρμένες από την επιφάνεια του πλανήτη μπορεί να τις βρείτε επίσης στους παρακάτω συνδέσμους:
http://marswatch.astro.cornell.edu/pancam_instrument/projects_2.html
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/spirit/20050909a.html
Και ένα κοντινό πλάνο του Φόβου από το διαστημόπλοιο Mars Express της ESA, σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη:
http://www.esa.int/SPECIALS/Mars_Express/SEM21TVJD1E_1.html
Σύντομα θα υπάρξει και δημοσίευση ως η απάντηση των αστρονόμων για τους πρόσφατους ισχυρισμούς της ΟΕΑ περί τεχνητών γιγασκαφών δορυφόρων του Κρόνου αποτελούμενων από κράμα τιτανίου.