Τρίτη, Αυγούστου 07, 2007

Η ετήσια αυγουστιάτικη απάτη με τον πλανήτη Άρη ξαναχτύπησε!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΕΙΑΝΗ ΑΠΑΤΗ: Είναι Αύγουστος, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για την ετήσια Αρειανή απάτη. Ένα email κυκλοφορεί στο διαδίκτυο το οποίο ισχυρίζεται ότι ο Άρης θα πλησιάσει τη Γη στις 27 Αυγούστου. Η συνάντηση υποτίθεται θα είναι τόσο κοντινή σύμφωνα με το email, που ο Άρης θα συναγωνίζεται την πανσέληνο σε μέγεθος και φωτεινότητα. (Φανταστείτε δηλαδή τις παλίρροιες). Μη το πιστέψετε. Η Αρειανή απάτη κυκλοφόρησε ως email πρώτη φορά το 2003. Στις 27 Αυγούστου εκείνου του έτους, ο Άρης πραγματικά έφτασε στην ιστορικά κοντινότερη απόσταση του από τη Γη. Αλλά ο ισχυρισμός του email ότι ο Άρης θα συναγωνίζονταν σε φαινόμενο μέγεθος την πανσέληνο είναι τρομερά υπερβολικός και εκτός πραγματικότητας. Από τότε κάθε Αύγουστο το παραπλανητικό email επανεμφανίζεται ξεγελώντας κόσμο που ανυπομονούν να παρατηρήσουν ένα ανύπαρκτο αστρονομικό φαινόμενο!

Φέτος παραπλανήθηκε ακόμα και η κρατική ραδιoφωνία, το email παρουσιάστηκε ως αληθινή είδηση από το δεύτερο πρόγραμμα(!) πράγμα που κάνει τον οποιοδήποτε ενημερωμένο πολίτη να αναρωτιέται για την αξιοπιστία των λεγόμενων «έγκριτων ΜΜΕ».

Σύμφωνα με τα προγράμματα πλανηταρίων με γωνιακό μέγεθος o Άρης εκείνη την ημερομηνία (27 Αυγούστου) = 8'' (arc-seconds) δηλαδή 247 φορές μικρότερο από της σελήνης που είναι 33' (arc-minutes), και πάλι είναι κάπως μακριά τότε...(πάνω από 1 αστρονομική μονάδα~=150.000.000χλμ.) δηλαδή ούτε καν στην πιο κοντινή απόσταση όπως γράφει αυτό το παραπλανητικό email. Ακόμα και στην πραγματικά κοντινότερη απόσταση του όμως παραμένει πάλι περίπου 124 φορές μικρότερος από τη Σελήνη όπως τα βλέπουμε και τα δυο αυτά σώματα συγκριτικά από τη Γη. Δηλαδή στην πραγματικότητα τότε φαίνεται σαν ένα σχετικά λαμπρό σημειακό κοκκινωπό «άστρο».

Πηγές: www.spaceweather.com , NASA, λογισμικό πλανηταρίων