Δευτέρα, Ιουλίου 20, 2009

Φωτογραφήθηκαν τα απομεινάρια των αποστολών Απόλλων στη Σελήνη!

40 χρόνια μετά την πρώτη ιστορική προσσελήνωση και ο άνθρωπος κατάφερε να φωτογραφήσει τα απομεινάρια εξοπλισμού που άφησε πίσω στη Σελήνη με τη βοήθεια του νέου διαστημοσκάφους σεληνιακής χαρτογράφησης Lunar Reconnaissance Orbiter, σε μια απέλπιδα προσπάθεια της NASA να κερδίσει κονδύλια, γνώσεις και υποστήριξη για νέα σειρά επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη, αλλά και να αντικρούσει κατά κάποιο τρόπο τις κατηγορίες περί σκηνοθετημένων αποστολών. Η παρακάτω ανακοίνωση της NASA εξηγεί.

17 Ιουλίου 2009: Το σκάφος τηλεπισκόπησης της NASA, Lunar Reconnaissance Orbiter ή “LRO” επέστρεψε τις πρώτες του εικόνες από τα σημεία προσσελήνωσης των αποστολών Απόλλων. Οι εικόνες δείχνουν το Σεληνιακό Όχημα προσεδάφισης (Το κάτω μισό τμήμα της Σεληνακάτου) να στέκεται στην επιφάνεια της σελήνης, καθώς μακριές σκιές από μια χαμηλή γωνία του ήλιου κάνουν τις τοποθεσίες των σεληνακάτων πιο εμφανείς.

Η κάμερα υψηλής ευκρίνειας LROC του Lunar Reconnaissance Orbiter, μπόρεσε να καταγράψει πέντε από τα έξι σημεία προσεδάφισης των Απόλλων, με το τελευταίο σημείο Απόλλων 12 να αναμένεται να φωτογραφηθεί στις επόμενες βδομάδες.


H φωτογραφία της κάμερας LROC από το σημείο προσεδάφισης της Απόλλων 14

«Η ομάδα της LROC περίμενε με αγωνία να βγουν κάθε μια από αυτές τις εικόνες», ανάφερε ο επικεφαλής ερευνητής της LROC, Μαρκ Ρομπινσον του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Μας ενδιέφερε πάρα πολύ να ρίξουμε την πρώτη ματιά στα σημεία προσεδάφισης των σεληνακάτων απλά και μόνο για το δέος, -- αλλά και για να δούμε πόσο καλά ρυθμίστηκαν σε εστίαση οι κάμερές μας. Πράγματι οι εικόνες που βγήκαν είναι φανταστικές.».

Ο δορυφόρος (το σκάφος LRO) έφτασε σε σεληνιακή τροχιά στις 23 Ιουνίου και φωτογράφησε τα σημεία Απόλλων από τις 11 Ιουλίου μέχρι τις 15. Αν και αναμένονταν ότι το LRO θα μπορέσει να ξεχωρίσει τα απομεινάρια των αποστολών Απόλλων, αυτές οι πρώτες εικόνες βγήκαν ακόμα και πριν το σκάφος φτάσει στην τελική τροχιά του χαρτογράφησης της Σελήνης. Οι μελλοντικές εικόνες του LROC από αυτά τα σημεία θα έχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Αν και αυτές οι εικόνες αποτελούν ένα αναμνηστικό των προηγούμενων εξερευνήσεων της NASA, η κεντρική αποστολή του LRO είναι να στρώσει τον δρόμο προς το μέλλον. Επιστρέφοντας λεπτομερή σεληνιακά δεδομένα, η αποστολή θα βοηθήσει τη NASA να αναγνωρίσει ασφαλή σημεία προσσελήνωσης για τους μελλοντικούς εξερευνητές, να εντοπίσει πιθανούς πόρους, να περιγράψει το σεληνιακό περιβάλλον ακτινοβολιών και να επιδείξει νέες τεχνολογίες.

Φωτογραφία: Η σεληνάκατος «Αετός» του Απόλλων 11, πλάτος εικόνας: 282 μέτρα.

Φωτογραφία: Η σεληνάκατος «Γεράκι» του Απόλλων 15, πλάτος εικόνας: 384 μέτρα.

«Όχι μόνο αυτές οι εικόνες μας δείχνουν τα μεγάλα επιτεύγματα του προγράμματος Απόλλων, αλλά μας δείχνουν επίσης και ότι η σεληνιακή εξερεύνηση συνεχίζετε», ανάφερε ο επικεφαλής του προγράμματος LRO, Ρίτσαρντ Βοντρακ του Goddard Space Flight Center στο Greenbelt, Md. «Μας επιδεικνύουν πως το LRO θα χρησιμοποιηθεί για να αναγνωρίσει τους καλύτερους προορισμούς για τα επόμενα ταξίδια μας στη σελήνη.»

Η τρέχουσα ελλειπτική τροχιά του διαστημοσκάφους οδήγησε σε ευκρίνεια εικόνων ελαφρώς διαφορετική για κάθε τοποθεσία αλλά όλες ήταν περίπου 4 πόδια ανά πίξελ. Επειδή το κατάστρωμα της σεληνακάτου προσσελήνωσης είναι περίπου 12 πόδια σε διάμετρο, τα απομεινάρια του Απόλλων γεμίζουν μια περιοχή περίπου 9 πίξελς. Μολαταύτα, επειδή ο ήλιος ήταν πολύ χαμηλά στον ορίζοντα όταν βγήκαν οι φωτογραφίες, ακόμα και μικρές διαφοροποιήσεις στην τοπογραφία προκαλούν μεγάλες σκιές. Με ύψος ελαφρώς περισσότερο από 10 πόδια (~3 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια, κάθε τμήμα σεληνακάτου προσσελήνωσης σχημάτισε μια εμφανή σκιά που γεμίζει περίπου 20 πίξελς.

Η ΕΙΚΟΝΑ του σημείου προσεδάφισης του Απόλλων 14 είχε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή κατάσταση φωτισμού που επέτρεψε την όραση επιπλέον λεπτομερειών. Το Πακέτο Επιφανειακών Σεληνιακών Πειραμάτων του Απόλλων, ένα σετ από επιστημονικά όργανα που τοποθετήθηκαν από τους αστροναύτες στο σημείο προσεδάφισης, γίνεται ορατό στην εικόνα, καθώς και τα αμυδρά ίχνη των πατημασιών των αστροναυτών μεταξύ της σεληνακάτου και του πακέτου οργάνων.

Αυτή η φωτογραφία δείχνει τον αστροναύτη Μπαζ Όλντριν του Απόλλων 11 μπροστά από την σεληνάκατο. Η φωτογραφία βοηθάει ώστε να δώσει μια κλίμακα στις φωτογραφίες LROC που παρουσιάστηκαν παραπάνω.

Εκτοξευμένο στις 18 Ιουνίου, το LRO μεταφέρει επτά επιστημονικά όργανα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση των δοκιμών βαθμονόμησης προτού φτάσει το διαστημοσκάφος στην κύρια τροχιά της αποστολής του. Το όργανο LROC αποτελείτε από τρεις κάμερες – δύο υψηλής ευκρίνειας στενού οπτικού πεδίου κάμερες και μιας χαμηλότερης ευκρίνειας ευρέος πεδίου κάμερα. Το LRO θα κατευθυνθεί στην κύρια τροχιά της αποστολής του τον Αύγουστο, πρόκειται για μια σχεδόν κυκλική τροχιά περίπου 31 μίλια πάνω από την σεληνιακή επιφάνεια.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες εντυπωσιακές σεληνιακές φωτογραφίες από το LRO!


πηγή: NASA/JPL

Η κεντρική ιστοσελίδα του LRO:
http://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/main/index.html

Περισσότερο ιστορία: Η μόνες εικόνες πριν από το LRO που έδειχναν εγκαταλειμμένο εξοπλισμό των αποστολών Απόλλων είναι μερικά πλάνα που τράβηξαν οι ίδιοι οι αστροναύτες του Απόλλων ενώ βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη σελήνη. Οι εικόνες είναι αναλογικές και περιέχουν την συνηθισμένη για τότε υφή των φιλμ. Σε μια από αυτές η σεληνάκατος μοιάζει σαν κουκίδα, σε κάποιες άλλες μοιάζει με φωτεινό σφαιρίδιο μεγέθους λίγων πίξελς.
Στη φωτογραφία: Η εγκαταλειμμένη σεληνάκατος μοιάζει σαν μια μικρή κουκίδα. Αυτή η εικόνα πάρθηκε από τους αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 17. Η σεληνάκατος είναι μεταξύ των σταυρονημάτων με την ετικέτα «LM».

Άρθρο της NASA που αντικρούει τις θεωρίες συνομωσίας για σκηνοθετημένες σεληνιακές αποστολές:
Θεωρίες Συνομωσίας: πήγαμε στη Σελήνη;