Σάββατο, Σεπτεμβρίου 05, 2009

Το δελφίνι μέσα στον άνθρωπο - μυθολογία των Dogon

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μυθολογική ιστορία για τις φάλαινες και τα δελφίνια αφορά μια φυλή στη Δυτική Αφρική αποκαλούμενη Dogon του Μαλί. Οι Dogon, των οποίων ο πολιτισμός είναι ζωντανός σήμερα, κάποτε έζησε στη νότια ακτή της Μεσογείου. Έχουν πολλές θρησκευτικές και άλλες πεποιθήσεις δημιουργιών που περιλαμβάνουν πάρα πολύ τις φάλαινες και τα δελφίνια. Έχουν διαιωνίσει αυτές τις πεποιθήσεις στις θρησκευτικές τελετές τους και υπό μορφή σχεδίων άμμου.

Στις υφάνσεις καλαθιών τους είχαν 50.8 τμήματα, ο λόγος για τον οποίο είναι ότι είχαν την συγκεκριμένη γνώση του συστήματος αστεριών Sirius που είναι ένα σύστημα δυαδικών αστεριών.

Κατάλαβαν πώς ο Sirius Β, ο λευκός νάνος, κινήθηκε γύρω από το κύριο φωτεινό αστέρι Sirius Α. Χρησιμοποίησαν τα σχέδια άμμου για να επεξηγήσουν τις τροχιακές πορείες των αστεριών. Ο άσπρος νάνος Sirius Β κάνει 50.8 έτη για να ολοκληρώσει μια τροχιά γύρω από τον Sirius Α. Οι Dogon το ήξεραν αυτό.

Στη δεκαετία του '50. ο βρετανός αστρονόμος ονόματι Robert Temple ταξίδευε σε ένα αεροπλάνο πάνω από τον Ατλαντικό. Στο πίσω κάθισμα ήταν ο Arthur Clark. Ο Robert Temple άρχισε να λέει στον ArthurC. Clark για τη νέα γνώση του συστήματος αστεριών Sirius που ήρθε από την επιστήμη της ραδιο αστρονομίας.

Το Sirius Β, ο λευκός νάνος, δεν είναι ορατός χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο ενώ η ραδιο αστρονομία επιτρέπει να ακούστει! Ο Arthur C. Clark είπε απλά στονTemple «θα ενδιαφερόσαστε για τους Dogon!» Ο Temple άρχισε την έρευνα για τους Dogon και την ανακαλυφθείσα γνώση που οι Dogon είχαν για το συστήμα αστεριών Sirius. Πήγε έπειτα για να περάσει επτά έτη της ζωής του με τους Dogon και έγραψε ένα βιβλίο αποκαλούμενο «Το μυστήριο του Σείριου».
Όταν ο Temple πήγε να συναντήσει τους Dogon ρώτησε, «πώς πήρατε αυτήν την γνώση;» Η απάντηση των Dogon ήταν πολύ απλή. Είπαν, «αυτά τα πλάσματα προήλθαν από το αστέρι Sirius που προσγειώθηκε στον ωκεανό και ήταν υπό μορφή αμφιβίων, φαλαινών και δελφινιών. Μας έδωσαν τη γνώση για το σύστημα αστεριών Sirius.

Έπειτα ο Temple ρώτησε, «Τι άλλο σας είπε;» Οι Dogon απάντησαν, «μας είπαν την ιστορία της ζωής στη γη.» Και η ιστορία της ζωής τους στη γη ήταν η ακόλουθη: Υπάρχουν τρεις ενέργειες στη γη, Nomo, Ο Nomo και Ogo τα ατελή είδη. Το Nomo οι μικρές φάλαινες ή τα δελφίνια θα ήταν οι αγγελιοφόροι, που αναγγέλλουν το χρόνο της θυσίας. Το Ο Nomo, οι μεγάλες φάλαινες, οι κύριοι του ύδατος, θα θυσιαζόταν για τον καθαρισμό και την αναδιοργάνωση του πλανήτη, που επιτρέπουν την ολοκλήρωση. Αυτή ήταν η ιστορία τους.

Μόνο ο Sirius Α είναι ορατός στο ανθρώπινο μάτι. Είναι στην πραγματικότητα το φωτεινότερο αστέρι στον ουρανό. Το Sirius Β είναι γνωστό σε μας μόνο εάν ακουστεί προσεκτικά με ένα ραδιο τηλεσκόπιο. Αφουγκραζόμαστε τα αστέρια!ΥΓ. (Τελευταία Ενημέρωση)

To Sirius B το βαρύτερο και πυκνώτερο άστρο του κοντινού Σύμπαντος με τα σύγχρονα οπτικά τηλεσκόπια και διαστημικά τηλεσκόπια μπόρεσε τελικά και φωτογραφήκε απευθείας!
Δείτε το εδώ (Η μικρή γαλανόλευκη κουκίδα κάτω αριστερά σε σχέση με τον φωτεινό υπεργίγαντα Sirius A):