Πέμπτη, Οκτωβρίου 29, 2009

Έκρηξη αστεροειδούς ισχύος 50 Κιλοτόνων πάνω από την Ινδονησία!

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Φανταστείτε αυτό: ένας 10μετρος αστεροειδής χτυπά τη Γη και εκρήγνυται στην ατμόσφαιρα με την ενέργεια μιας μικρής ατομικής βόμβας! Φοβισμένοι από θορύβους που μοιάζουν με κεραυνούς και με τους τοίχους να τρίζουν, οι άνθρωποι βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, νομίζοντας ότι έχουν να κάνουν με ένα σεισμό σε εξέλιξη. Αλλά αυτό που είδαν ήταν μια συστροφή από συντρίμμια και σκόνη πάνω στον μεσημεριανό ουρανό:


Αυτό συνέβη πραγματικά στις 8 Οκτώβρη γύρω στις 11 το πρωί τοπική ώρα στην παραλιακή πόλη του Bone, στην Ινδονησία. Η τρομαχτική έκρηξη έλαβε λίγη κάλυψη από τα δυτικά ΜΜΕ, αλλά οι επιστήμονες που ασχολούνται με το ζήτημα κέντρισαν όλη την προσοχή τους. «Η έκρηξη ενεργοποίησε υποηχητικούς ανιχνευτές ικανούς να εντοπίζουν πυρηνικές εκρήξεις (του οργανισμού Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών CΤBTO), πάνω από 10.000 χλμ. μακριά», ανάφεραν οι ερευνητές Ελίζαμπεθ Σιλμπερ και Πετερ Μπραουν του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο σε ένα δελτίο τύπου στις 19 Οκτώβρη. Η ανάλυση τους στα δεδομένα των υποηχων αποκάλυψε μια έκρηξη στις συντεταγμένες 4.5Νότια, 120Ανατολικά (κοντά στο Bone) με ισχύ περίπου 50 Κιλοτόνους ΤΝΤ! Αυτό σημαίνει 2 έως 3 φορές την ισχύ πυρηνικών βομβών της εποχής του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο αστεροειδής που προκάλεσε την έκρηξη δεν ήταν γνωστός πριν χτυπήσει και αιφνιδίασε τελείως τους αστρονόμους. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες των αστεροειδών που βρίσκονται κοντά στη Γη, τέτοια αντικείμενα αναμένεται να συγκρούονται με την Γη κατά μέσο όρο κάθε 2 έως 12 χρόνια. «Οι επακόλουθες παρατηρήσεις από άλλα όργανα ή προσπάθειες να συλλεχτούν απομεινάρια του αστεροειδή που έπεσαν στο έδαφος θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο για να ερευνήσουμε περισσότερο αυτό το μοναδικό γεγονός», ανάφεραν οι Σίλμπερ και Μπράουν.



πηγή: spaceweather


Ανεξάρτητος σχολιασμός:
Κοσμικές συγκρούσεις σαν την παραπάνω ή σαν το γεγονός της Τουγκούσκα στις αρχές του 20ου αιώνα εάν εξελιχθούν στο έδαφος και συμβούν πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές μπορούν άνετα να προκαλέσουν απώλειες εκατομμυρίων ανθρώπων και πρακτικά να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις.
Είναι τραγική ειρωνεία ότι ενώ υπάρχει διαθέσιμη υψηλή τεχνολογία η ανθρωπότητα επιλέγει να ξοδεύει κολοσσιαία ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς και άλλα δευτερεύοντα ζητήματα ενώ ένα τέτοιο πρωτεύον ζήτημα συλλογικής επιβίωσης αφήνεται τελείως στην τύχη του. Υπάρχει θεωρητική αμυντική μέριμνα με παρατηρητική κάλυψη από τηλεσκόπια μόνο για μεγάλους αστεροειδείς και κομήτες, μικρά και μικρομεσαία σώματα αφήνονται τελείως αχαρτογράφητα ενώ είναι αυτά που πρόκειται για τα πιο απειλητικά αντικείμενα καθώς συγκρούονται πολύ πιο συχνά με τη Γη σε σχέση με τα μεγάλα και παρόλο αυτά πάλι μπορούν εύκολα να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις σε ανύποπτο χρόνο με τσουνάμι ή απευθείας συγκρούσεις.