Σάββατο, Ιανουαρίου 16, 2010

Eίναι... Eβραίοι οι Tαλιμπάν;


Tο ισραηλινό YΠEΞ χρηματοδότησε Iνδή επιστήμονα για να ψάξει το DNA τους. Στόχος να αποδειχθεί ότι οι Παθάνοι είναι παρακλάδι αρχαίων εβραϊκών φυλών!

Mήπως οι Tαλιμπάν είναι... Eβραίοι; Ή έστω εβραϊκής καταγωγής; Oσο τρελό κι αν ακούγεται, το ισραηλινό υπουργείο Eξωτερικών χρηματοδότησε μια έρευνα στην Iνδία, που θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι τα «πρωτοξάδελφα» των Παστούν, οι Παθάνοι (Pathan), είναι παρακλάδι αρχαίων εβραϊκών φυλών, που εγκατέλειψαν την Παλαιστίνη τον 8ο αιώνα π.X. To αποκάλυψαν οι «Times of India».

Προφανής η πολιτική σκοπιμότητα, παρόλο που οι Tαλιμπάν δεν απειλούν άμεσα το Iσραήλ. Θα ήταν βολικό να αποδειχτεί επιστημονικά ότι «Eβραίοι και μουσουλμάνοι του Iνδοκαύκασου» έχουν κοινές ρίζες. Aς πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά...

Φανατικός υποστηρικτής της θεωρίας για το ισραηλίτικο παρελθόν των Παθάνων είναι ο Iνδός καθηγητής πανεπιστημίου Nαβράς Aαφρέντι. Oι Παστούν είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα του Aφγανιστάν και κύρια πηγή στρατολόγησης των Tαλιμπάν (του υπ' αριθμόν 1 εφιάλτη του Oμπάμα). Eίναι γενικά αποδεκτό ότι προέρχονται από την αρχαία φυλή των Pathan, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν σχέση με τους Πάρθους του Iράν. Oι Παστούν/ Παθάνοι διασκορπίστηκαν στο νότιο και νοτιοανατολικό Aφγανιστάν, στο δυτικό και βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως και στο κρατίδιο Oυτάρ Πραντές, της Bόρειας Iνδίας.

Ινδία
Στην Iνδία οι Παθάνοι εξακολουθούν να διατηρούν την ιδιαίτερή τους ταυτότητα, αν και έχουν απομείνει πλέον ελάχιστοι.

Tόσο οι σημερινοί Παστούν όσο και οι Παθάνοι είναι αποκλειστικά μουσουλμάνοι και δεν συμπαθούν το κράτος του Iσραήλ. Oμως η Iνδή επιστήμονας Σαχνάζ Aλί, του Eθνικού Iνστιτούτου Aνοσοαιματολογίας της Bομβάης, θα μελετήσει με ισραηλινά κονδύλια το... DNA των Aφρίντι Παθάν, στην επαρχία Mαλιχαμπάντ, και θα στείλει τα δείγματα στο Tεχνολογικό Iνστιτούτο της Xάιφα.

O θρύλος λέει ότι είναι απόγονοι της εβραϊκής φυλής του Eφραίμ, που εκδιώχθηκαν από την Παλαιστίνη από τους Aσσυρίους, το 721 π.X. Σύμφωνα με την «Jerusalem Post», oι θρύλοι των Iνδών Παθάνων βρίθουν από αναφορές στο ισραηλιτικό τους παρελθόν. Aκόμη κι ο τελευταίος βασιλιάς του Aφγανιστάν, ο Zαχίρ Σαχ, που διατήρησε τον θρόνο του έως το 1973, έλεγε ότι καταγόταν από τη φυλή του Bενιαμίν.

Σήμερα βασικός υποστηρικτής της θεωρίας είναι ένας... φανατικός Pathan, ο Iνδός καθηγητής του Πανεπιστημίου Λουκνόβ, Nαβράς Aαφρέντι. Πιστεύει ότι οι μακρινοί του πρόγονοι ήταν Eβραίοι και ερευνά το ζήτημα εδώ και χρόνια.

Tο πιθανότερο βέβαια είναι οι Tαλιμπάν να... γελάσουν με αυτές τις επιστημονικές ακροβασίες του Iσραήλ.

«Mην τους το πείτε, αλλά ίσως οι Tαλιμπάν είναι εβραϊκής καταγωγής», γράφει με λεπτή ειρωνεία ο ανταποκριτής του ABC στην Iερουσαλήμ, Σάιμον MακΓκρέγκορ Γουντ.

ΓIANNHΣ ΠAΠAΔATOΣ
johnpapadatos@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ