Aναξαγόρας: η ιστορία του και η δίωξη του
Προσωκρατικός Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε στις Κλαζομενές, παραθαλάσσια πόλη της Μικράς Ασίας, που ήταν Ιωνική αποικία, κτισμένη σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων στα δυτικά της σημερινής Σμύρνης, στη θέση όπου τώρα είναι η πόλη Βουρλά, κατά την εβδομηκοστή Ολυμπιάδα, δηλαδή μεταξύ 500-497 π.Χ και πέθανε το πρώτο έτος της ογδοηκοστής όγδοης, δηλαδή το 428 π.Χ., όπως μας πληροφορεί ο Απολλόδωρος……
Στην πόλη της Παλλάδας, έφερε πρώτος τη φιλοσοφία και μολονότι δεν απέκτησε ποτέ τη συμπάθεια των Αθηναίων πολιτών συνδέθηκε ωστόσο στενότατα με πολλούς εξαιρετικούς Αθηναίους και ιδιαίτερα με τον Περικλή και την έξυπνη γυναίκα του, την Ασπασία, που κρατούσε από την Μίλητο και στο σπίτι των οποίων συγκεντρωνόταν ότι εκλεκτότερο είχε να επιδείξει η πνευματική και καλλιτεχνική Αθήνα της εποχής, με επικεφαλής τον τραγικό ποιητή Ευριπίδη. Όταν λίγο πριν από την έκρηξη του Πελοποννησιακού πολέμου, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Περικλή κινήθηκαν εναντίον του, στράφηκαν και εναντίον των φίλων του μεγάλου πολιτικού άνδρα. Τότε ακριβώς διατυπώθηκε και εναντίον του Αναξαγόρα κατηγορία για αθεΐα, με αφορμή τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ο ήλιος είναι μύδρος (βράχος) διάπυρος, μεγαλύτερος από την Πελοπόννησο, πράγμα το οποίο εκμεταλλεύθηκαν οι γύρω από τον Θουκιδίδη συνασπισμένοι, προκάλεσαν αναταραχή, δίοτι όπως αυτοί υποστήριζαν, η θεωρία του Κλαζομενίου φιλοσόφου ερχόταν σε αντίθεση προς τη θρησκευτική παράδοση σύμφωνα με την οποίαν ο ήλιος θεωρείτο θεότητα και εμήνυσαν τον Αναξαγόρα για αθεΐα και για μηδισμό. Άλλες πηγές μας πληροφορούν ότι την μήνυση έκανε κάποιος θρησκόληπτος φανατικός που ονομαζόταν Διοπείθης ή κάποιος δημαγωγός Κλέων. Ο Αναξαγόρας προτίμησε να φύγει από τας Αθήνας και όπως φαίνεται τον βοήθησε στη φυγάδευση του ο Περικλής, ο οποίος είχε χρηματίσει και μαθητής του. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όμως ο φιλόσοφος φυλακίσθηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο, με την επέμβαση όμως του Περικλή η ποινή το μετατράπηκε σε ισόβια εξορία. Στο δεσμωτήριο για να περνά τον καιρό του καταγινόταν, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, με το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου: «αλλ’ Αναξαγόρας μεν εν τω δεσμωτηρίω τον του κύκλου τεραγωνισμόν έγραφε». Οι πηγές συμφωνούν στο ότι κατέφυγε, φεύγοντας από τας Αθήνας, στην πόλη Λάμψακο, που ήταν κτισμένη κοντά στον Ελλήσποντο και ίδρυσε εκεί Σχολή. Ύστερα από λίγα χρόνια πέθανε και τάφηκε εκεί με μεγάλες τιμές από τους Λαμψακηνούς……
Παρόμοιες ιδέες για να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα και ιδιαίτερα η διδασκαλία του ότι ο Ήλιος ήταν διάπυρος σίδηρος και η Σελήνη χώμα και πέτρες, όπως η Γη, φάνηκαν πολύ τολμηρές στον λαό της Αθήνας, ο οποίος δεν ήταν ακόμη συνηθισμένος να ακούει φιλόσοφους να μιλούν με τόση ασέβεια για τα ουράνια σώματα που τα θεωρούσε σαν θεούς.Το γεγονός ακόμη ότι ο Αναξαγόρας ήταν προσωπικός φίλος του Περικλή, μπορεί να παρακίνησε επίσης τους πολιτικούς του εχθρούς να στραφούν κατά του ξένου αιρετικού με την ελπίδα, ότι η καταδίκη για ασέβεια του φίλου του, θα μπορούσε να μειώσει τη φήμη του Περικλή, και κατά τη δίκη μονάχα το κύρος και η ευγλωττία του φίλου του κατόρθωσαν να αποτρέψουν την καταδίκη του Αναξαγόρα σε θάνατο, όχι όμως και να ματαιώσουν την εξορία του στη Λάμψακο.
Πήγη: Νέα Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση
Επιπλέον ανεξάρτητος σχολιασμός:
Ο Αναξαγόρας υπήρξε ένας ακόμα από την κάστα των μεγάλων θεωρητικών και πρακτικών επιστημόνων της παράδοσης της Ιωνίας. Στο μέρος που άνθησε για πρώτη φορά η επιστημονική σκέψη και μεθοδολογία.
Στην εποχή που έζησε ο Αναξαγόρας, η βασική δογματική θρησκευτική αντίληψη -επιβαλλόμενη από τα ιερατεία της αρχαίας θρησκείας- για τον Ήλιο και τη Σελήνη ήταν ότι πρόκειται για θεούς! Ο Αναξαγόρας στο έργο του τόλμησε και αμφισβήτησε το θρησκευτικό κατεστημένο και πρότεινε ότι ο Ήλιος απλά είναι ένας πύρινος βράχος στον ουρανό και ότι η Σελήνη δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ουράνιο σώμα αποτελούμενο από κοινή ύλη όπως και η Γη.
Γι' αυτό του το έργο ο Αναξαγόρας κατηγορήθηκε από το θρησκευτικό-πολιτικό(θεοκρατικό) κατεστημένο της εποχής για αιρετικός, ασεβής, βλάσφημος και στο τέλος υπέφερε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε.
Οι άνθρωποι άρχισαν να διώκονται για τις ιδέες τους και η μεγάλη επιστημονική παράδοση των Ιώνων γελοιοποιήθηκε, κυνηγήθηκε και ξεχάστηκε.
Ο σκοταδιστικός μεσαίωνας ξεκίνησε δειλά από εκείνη την εποχή και κορυφώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα υπό το πέπλο μιας άλλης οργανωμένης πλέον θρησκείας, του χριστιανισμού.
Οι μυστικιστές και οι σκοταδιστές είχαν κερδίσει…
Όπως αναφέρθηκα και πιο πριν δεν αμφιβάλλω καθόλου για την έντονη διαπλοκή της πολιτικής σε αυτά τα θέματα. Αλλά οπωσδήποτε εμπλέκεται και με την τότε θρησκεία και αυτός εξάλλου είναι και ο ορισμός της Θεοκρατίας. Πολιτική διεφθαρμένη δολοπλοκία, ΚΑΙ Θρησκεία συνεργαζόμενες και αλληλοδιαπλεκόμενες στα ανώτερα εξουσιαστικά κλιμάκια.
Στην περίπτωση του Αναξαγόρα αυτός που έκανε τη μήνυση σύμφωνα με κάποιες πηγές ήταν ένας φανατικός θρησκόληπτος με το όνομα Διοπείθης. Ένα σημαντικό στοιχείο.
Και ο λαμπρός αυτός άνθρωπος ο Αναξαγόρας κατηγορήθηκε καταδικάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε και αυτό ΓΙΑΤΙ;;
Διότι τόλμησε να προσεγγίσει την αληθινή φύση του ήλιου(Διάπυρος "βράχος") και της Σελήνης!!! Που βέβαια εκείνη την εποχή θεωρούνταν "θεοί"(!!) από το πολυθεϊστικό θρησκευτικό κατεστημένο και προφανώς εάν αμφισβητούσες τη θεϊκή τους υπόσταση κινδύνευες να φυλακιστείς!!!
Ο Αναξαγόρας και ενώ βρισκόταν στη φυλακή... "αλλ' Αναξαγόρας μεν εν τω δεσμωτηριω τον του κύκλου τετραγωνισμό έγραφε".
Ο άνθρωπος αυτός ήταν πολύ περισσότερο επιστήμονας παρά οτιδήποτε άλλο. Φαίνεται όμως ότι οι επιστημονικές του απόψεις και εργασίες ενοχλούσαν αρκετούς στο βαθμό του να διωχθεί για τις ιδέες του.
Προσέξτε επίσης ότι μηνύθηκε και για αθεΐα!!! Δηλαδή η αθεΐα τότε θεωρούνταν ποινικό αδίκημα!!!! Στην κατά τ’ άλλα πολιτισμένη Αθήνα, στο κέντρο του Ελληνισμού. Είναι πραγματικά απίστευτο.
Μια παρόμοια περίπτωση με τον Αναξαγόρα, ο Αρίσταρχος ο Σάμιος κατηγορήθηκε για ασεβής αιρετικός και αυτό ΓΙΑΤΙ;;;
Διότι ανακάλυψε την αληθινή μας θέση στο σύμπαν (ηλιοκεντρική) και προφανώς κατά …κάποιους διατάραξε την ηρεμία των θεών!!!
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.
ΚΑΙ ΠΑΛΙ H ΔΙΩΞΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ.
Πρόκειται για στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, της προόδου και του πολιτισμού.
Τώρα φανταστείτε το απίστευτο της αναλογίας στην σημερινή μας εποχή να μηνυθούν και να καταδικαστούν για αθεΐα, και για ασέβεια κατά των θείων, ο Stephen Hawking, ο Carl Sagan ή οι εξελικτικοί βιολόγοι!!!
Αυτά να τα βλέπουν οι σημερινοί όψιμοι αρχαιολάτρες και να προβληματίζονται…