Πέμπτη, Μαρτίου 23, 2006

Πιθανότητα εξωγήινων επισκέψεων

Το θέμα είναι τώρα, αν υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί, που το πιθανότερο είναι ότι όπως μας έδειξε η προηγούμενη έρευνα πράγματι υπάρχουν, αν διαθέτουν την δυνατότητα να επισκευτούν τη Γη.
Καταρχάς για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη υπέρ-τεχνολογία για να διασχίσουν τις πραγματικά τεράστιες διαστρικές αποστάσεις.
Σε γραμμικό ταξίδι η θεωρία της σχετικότητας μας έδειξε ότι ένα σκάφος κινούμενο κοντά στην ταχύτητα του φωτός μπορεί να εξερευνήσει σχεδόν όλο τον γαλαξία μέσα σε λίγα χρόνια (χρόνος σκάφους) με τη διαφορά όμως ότι όταν θα έχουν επιστρέψει στον πλανήτη τους θα έχουν περάσει εκατομμύρια χρόνια (πλανητικός χρόνος)!
Άρα προκύπτει το ερώτημα πόσο πρακτικό θα ήταν ένα τέτοιο ταξίδι και κατά πόσο θα είχαν το κίνητρο για να το πραγματοποιήσουν εφόσον στην επιστροφή στον πλανήτη τους, τα πάντα θα είχαν χαθεί γι'αυτούς...
Το κίνητρο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και το γραμμικό ταξίδι παρουσιάζει πάρα μα πάρα πολλές πρακτικές δυσκολίες. Εκτός απ'τη δυσκολία να εντοπίσουν τον πλανήτη μας (ένας κόκκος άμμου στο αχανές σύμπαν) θα πρέπει να έχουν την τεχνολογία για να εντοπίσουν αν είναι βιοσυμβατός γι'αυτούς ώστε να γνωρίζουν αν πραγματικά τους ενδιαφέρει ή όχι να τον επισκευτούν.
Η βιοσυμβατότητα είναι ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο για την πιθανότητα εξωγήινων επισκέψεων καθώς παρέχει το απαραίτητο κίνητρο ή το αποκλείει. Το να βρεθεί πλανήτης που να έχει ακριβώς τα ίδια στοιχεία βιολογίας και σύνθεσης της ατμόσφαιρας όπως η Γη για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά σπάνιο έως απίθανο ακόμα και μέσα σ'ένα ολόκληρο γαλαξία. Βέβαια όσον αφορά το ταξίδι δεν αποκλείεται να έχουν αναπτύξει τεχνολογία μη γραμμικού ταξιδιού με στρέβλωση του χωρόχρονου, ένα είδος κοσμικής σύραγγας όπως για παράδειγμα η γέφυρα Αινστάιν-Ρόζεν ή κοινώς οι "σκουληκότρυπες", αλλά μέχρι στιγμής βέβαια αυτή η επιλογή είναι εντελώς θεωρητική για εμάς.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wormhole

Σ'αυτή την περίπτωση όλοι οι χρονικοί, χωρικοί, πρακτικοί και άλλοι περιορισμοί που ισχύουν στο γραμμικό συμβατικό ταξίδι καταργούνται! Δεν γνωρίζουμε αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο ακόμα και από έναν πολύ αρχαίο και έμπειρο τεχνοκρατικό πολιτισμό.

Γνωρίζουμε όμως ότι η τεχνολογία και η ευφυΐα μπορούν να κάνουν θαύματα.

Στην σχετικά απίθανη όμως περίπτωση που έχουν καταφέρει να αναπτύξουν εξωτική τεχνολογία μη γραμμικού ταξιδιού τότε σίγουρα ΌΛΑ είναι πιθανά, ακόμα και να μας έχουν ήδη επισκευτεί στο παρελθόν, καθώς το διαστρικό ταξίδι θα είναι γι'αυτούς όπως είναι για εμάς ένα ταξίδι με αυτοκίνητο!