Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2006

Τρεχούμενο νερό σήμερα στην επιφάνεια του Άρη: Ελπίδες για ζωή!















Ο ανοιχτόχρωμος χείμαρρος έχει μήκος πάνω από 600 μέτρα. Ίσως γέμισε νερό κάποια στιγμή τα τελευταία έξι χρόνια.

Οι πρώτες, προκλητικές ενδείξεις για την ύπαρξη υγρού νερού στον Αρη σήμερα εντοπίστηκαν σε φωτογραφίες δορυφόρου της NASA, που ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο πλανήτης μπορεί, ή μπορούσε κάποτε, να συντηρεί ζωή.

Στις εικόνες διακρίνονται δύο χείμαρροι στις πλαγιές ενός κρατήρα, στων οποίων τις κoίτες φαίνεται ότι κύλησε νερό τα τελευταία επτά χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.

«Οι παρατηρήσεις αυτές προσφέρουν τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι νερό ρέει περιστασιακά στην επιφάνεια του Αρη ακόμα και σήμερα» δήλωσε ο Μάικλ Μέγιερ, επικεφαλής ερευνών στο Πρόγραμμα Εξερεύνησης του Αρη.

Το νερό δεν μπορεί να έμεινε σε υγρή κατάσταση για πολύ, καθώς στις συνθήκες του Αρη -χαμηλή θερμοκρασία και πίεση-μπορεί να υπάρξει μόνο σε στερεά κατάσταση ή ως υδρατμός. Νερό υπάρχει ως πάγος στους πόλους του πλανήτη, κυρίως στο βόρειο, και δορυφορικά ραντάρ διακρίνουν πάγο και στο υπέδαφος.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι πριν εκατομμύρια χρόνια υπήρχαν μεγάλοι όγκοι υγρού νερού, ίσως ρηχές λίμνες ή θάλασσες.

Το χρονικό του χειμάρρου

Η τελευταία έρευνα ξεκίνησε όταν ο δορυφόρος Mars Global Surveyor εντόπισε ξεροπόταμους που φαίνονταν πρόσφατοι. Ερευνητές της Malin Space Science Systems, η οποία διαχειρίζεται μια κάμερα στο σκάφος, αποφάσαν να φωτογραφήσαουν εκ νέου χιλιάδες τέτοια ίχνη για να διακρίνουν πιθανές μεταβολές.

Δύο χείμαρροι ήταν διαφορετικοί σε φωτογραφίες του 1999 και του 2001 σε σχέση με εικόνες του 2004 και του 2005, εκτιμά η ομάδα.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα ίχνη να σχηματίστηκαν στον κρατήρα από τη ροή ξηρής άμμου. Θεωρούν όμως πιθανότερο να δημιουργήθηκαν από υγρό: σχηματίζουν χαρακτηριστικές διακλαδώσεις, και στα άκρα τους διακρίνονται ιζήματογενείς αποθέσεις –ξερή λάσπη, άλατα ή παγετός.

Η παρουσία υγρού νερού σίγουρα αναπτερώνει την ελπίδα ότι ο Αρης ενδέχεται να συντηρεί ακόμα και σήμερα κάποιου είδους βακτηριακή ζωή.

Οι έρευνες, εκτιμούν ειδικοί, θα πρέπει να εστιαστούν σε πιθανές τοποθεσίες όπου θερμότητα από το κέντρο του πλανήτη λιώνει το νερό του υπεδάφους και το ωθεί στην επιφάνεια.

Πάντως η ύπαρξη υγρού νερού στον Αρη μπορεί να αποδειχθεί άμεσα μόνο με παρατηρήσεις επιτόπου, από νέες ρομποτικές αποστολές, και μέχρι τότε οι επιστήμονες θα πρέπει να αρκεστούν σε δορυφορικά δεδομένα.

Δυστυχώς, το Mars Global Surveyor πιθανότατα δεν θα συνδράμει στις έρευνες, καθώς η επαφή με τη NASA χάθηκε πριν από μερικές εβδομάδες και όλα δείχνουν ότι ο γερασμένος δορυφόρος σταμάτησε να λειτουργεί οριστικά.

πηγή: news.in.gr

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Για το νερό στον Άρη: Προφανώς βρίσκεται παγιδευμένο στο υπέδαφος σε μεγάλες ποσότητες για να εντοπίσει την εκροή απλά και μόνο ένας δορυφόρος τόσο εύκολα. Πρόκειται για αλμυρό νερό και άρα με χαμηλότερες θερμοκρασίες πήξης. Ενδεχομένως να αντέχει κάποιο χρόνο στην επιφάνεια σε μορφή λάσπης πριν εξατμιστεί ή παγώσει τελείως, ειδάλλως δεν θα προλάβαινε να σχηματίσει τέτοια ίχνη 600+ μέτρων! O Άρης πρέπει να έχει υπογείως παγιδευμένο τεράστιες ποσότητες υγρού αλμυρού νερού το οποίο βγαίνει κάποιες φορές στην επιφάνεια είτε υπό τη μορφή χειμάρρων είτε υπό τη μορφη ισχυρών θερμοπίδακων (geysers) όπως επισήμαναν πολλά χρόνια πριν ανεξάρτητοι ερευνητές. Το νερό αυτό πρέπει να είναι ότι απέμεινε από την εποχή όπου ο Άρης έχοντας πιο πυκνή ατμόσφαιρα κατακλύζονταν από ωκεανούς και ορμητικούς χείμαρρους οι οποίοι έχουν αφήσει τα στίγματα τους στην επιφάνεια του μέχρι τις μέρες μας. Στην συγκεκριμένη ανακάλυψη η σύγκριση γίνεται μεταξύ 2 φωτογραφιών στον ίδιο κρατήρα που απέχουν χρονικά μεταξύ τους 6 χρόνια. Αύγουστος 1999 με Σεπτέμβριο 2005. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η συγκεκριμένη ροή ύδατος πηγάζει εντός του κρατήρα διότι έχει πιο άμεση επαφή με τα κατώτερα στρώματα του Αρειανού υπεδάφους όπου και πρέπει να κρύβονται υπόγειοι ποταμοί. Εντός αυτού του νερού, που λειτουργεί ως άριστος διαλύτης, ενδεχομένως να φιλοξενούνται Αρειανά μικρόβια!
Τη σκυτάλη από την έρευνα του MGS το πιθανότερο είναι να παραλάβει ο νέος υπερσύγχρονος δορυφόρος MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) o οποίος διαθέτει κάμερα πολλαπλάσιας διακριτικότητας από τον παλαιότερο MGS και μπήκε σε κυκλική τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη μόλις πριν λίγους μήνες φωτογραφίζοντας ως πρώτους στόχους του τα ρομποτικά ρόβερ που βρίσκονται στην επιφάνεια του πλανήτη!

Δικτυακοί σύνδεσμοι:
http://www.nasa.gov/mission_pages/mars/news/mgs-20061206.html
Αναλυτικές φωτογραφίες και κλίμακα:
http://www.nasa.gov/mission_pages/mars/images/pia09028.html
Η ιστοσελίδα του MRO:
http://marsprogram.jpl.nasa.gov/mro/

Kαι τέλος, η ιστοσελίδα του ανεξάρτητου επιστήμονα ερευνητή Sir Charles Shults, o οποίος μαζί με κάποιους άλλους ανεξάρτητους ερευνητές είχαν επισημάνει από πολλά χρόνια πριν την ύπαρξη τρεχούμενου νερού στην επιφάνεια του Άρη. Τώρα πλέον δικαιώνεται από τις ανακοινώσεις της επίσημης NASA.
http://www.xenotechresearch.com/cgi/wp/index.php