Πέμπτη, Νοεμβρίου 19, 2009

Νέα έκρηξη μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα ισχύος 1ΚΤ, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ!

ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΤΙΚΗ ΦΛΟΓΟΜΠΑΛΑ:
Χθες στις 18 Νοεμβρίου, κάτι ανατινάχτηκε μέσα στην ατμόσφαιρα πάνω από τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτόπτες μάρτυρες στο Κολοράντο, στη Γιούτα, στο Γουαϊόμινγκ και στο Αϊνταχο ανάφεραν την θέαση μια φλογόμπαλας που «μετάτρεψε την νύχτα σε μέρα» και προκάλεσε ωστικά κύματα που «ταρακούνησαν την Γη» όταν ανατινάχτηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της τοπικής ώρας.
Η φλογόμπαλα ήταν τόσο φωτεινή που πραγματικά μετάτρεψε τον νυχτερινό μαύρο ουρανό σε γαλάζιο μεσημεριανό, όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα από το KSL TV της Γιούτα:


Αν και η φλογόμπαλα εμφανίστηκε κατά την γνωστή ετήσια βροχή διαττόντων αστέρων «Λεοντίδες», δεν επρόκειτο για ένα σώμα που ανήκει στις Λεοντίδες. Οι καταγραφές των υπόηχων από την έκρηξη καταδεικνύουν ότι ένας μικρός αστεροειδής χτύπησε την ατμόσφαιρα της Γης και ανατινάχτηκε στον αέρα με μια ενέργεια της τάξεως των 0.5 έως 1 Κιλοτόνου ΤΝΤ (Για σύγκριση η έκρηξη στην Χιροσίμα ήταν ισχύος 15 Κιλοτόνων).
Οι ειδικοί συσχετίζουν το γεγονός με την φλογόμπαλα του Παρκ Φόρεστ του έτους 2003 που σκόρπισε δεκάδες συντρίμμια μετεωριτών κοντά σε ένα προάστιο του Σικάγο. Συντρίμμια μπορεί να έπεσαν και από αυτή την φλογόμπαλα επίσης.

Μετά από περίπου 6 ώρες από την έκρηξη της φλογόμπαλας, και οι άνθρωποι στη Γιούτα και το Κολοράντο συνάντησαν μια ακόμα έκπληξη!
Καθώς ο ήλιος ανέτειλε πάνω από αυτές τις πολιτείες, ένα σπειροειδές μπλε ηλεκτρικ σύννεφο εμφανίστηκε στον πρωϊνό ουρανό:



Το σύννεφο μοιάζει πολύ με τα τεχνητά νέφη τύπου “noctilucent” που σχηματίζονται σε μεγάλα ύψη από πυραύλους και εκτοξεύσεις του διαστημικού λεωφορείου.
Και όμως δεν αναφέρθηκε (επίσημα) καμία εκτόξευση πυραύλου το ξημέρωμα της 18ης Νοεμβρίου. Θα μπορούσε αυτό το νέφος να σχετίζεται με τη φλογόμπαλα;
Η γεωγραφική σύμπτωση είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακή.
Τα σκόνη και τα συντρίμμια από τη φλογόμπαλα θα έπρεπε να διαλυθούν μέχρι το ξημέρωμα αλλά αυτό το νέφος παραμένει ανεξήγητο και η σύνδεση του με τη φλογόμπαλα δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί.

Πηγή: spaceweather.com

Δείτε επίσης:
Έκρηξη αστεροειδούς ισχύος 50 Κιλοτόνων πάνω από την Ινδονησία!