Τρίτη, Ιουλίου 04, 2006

Σε βίντεο η μοιραία πτήση ήρωα Ηλιάκη

Σε βίντεο η μοιραία πτήση στην Κάρπαθο
Καταγεγραμμένοι οι χειρισμοί του Τούρκου πιλότου

Καταγεγραμμένη από την κάμερα του δεύτερου ελληνικού F-16 είναι η κίνηση του Τούρκου πιλότου που προκάλεσε τη σύγκρουση με το αεροσκάφος του πιλότου Κώστα Ηλιάκη, στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου, στις 23 Μαΐου 2006.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, το ντοκουμέντο από την κάμερα AVTR του δεύτερου ελληνικού μαχητικού, που ενεπλάκη στο επεισόδιο, έχει ενσωματωθεί στο πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης για τη σύγκρουση των δύο αεροσκαφών και τον θάνατο του υποσμηναγού Κ.Ηλιάκη.

Η επιτροπή ολοκλήρωσε το πόρισμά της, το οποίο και θα προωθηθεί στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αεροπορίας.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η μοιραία «σφήνα» του Τούρκου πιλότου προκύπτει και από δεδομένα του ραντάρ της Ζήρου, που είχε τον έλεγχο της περιοχής.

Στην κάμερα του δεύτερου ελληνικού F-16, που είχε υπό τον έλεγχό του το άλλο τουρκικό μαχητικό, φαίνεται καθαρά ότι κάποια στιγμή το μοιραίο F-16 περνάει απότομα και διαγώνια μπροστά του και η κάμερα πιάνει την επιχειρούμενη «σφήνα».

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πρόσκρουση του τουρκικού F-16 στο ελληνικό αεροσκάφος αποδίδεται στη «βίαιη κίνηση και μετατόπιση» που έκανε ο Τούρκος πιλότος.

Επιπλέον, αξιωματικοί που γνωρίζουν τα βασικά σημεία του πορίσματος, αναφέρουν ότι ο δεύτερος πιλότος είδε δύο απανωτές εκρήξεις -η μία, όπως ειπώθηκε, έφερε την άλλη. Το ελληνικό αεροσκάφος διαλύθηκε, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού «βούτηξε» και ύστερα από δευτερόλεπτα εξερράγη.

πηγή: http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=14849&type=4