Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2006

Ο Καραθεοδωρή και η τελευταία συνέντευξη τύπου του Αϊνστάιν

Ο Καραθεοδωρή (και όχι Καραθεοδωρής όπως διαδίδουν λανθασμένα ορισμένοι άσχετοι) και η τελευταία συνέντευξη τύπου του Αϊνστάιν.

Επειδή κάποιοι αμφισβήτησαν την ύπαρξη της τελευταίας συνέντευξης τύπου του Αϊνστάιν στην οποία ο σπουδαίος επιστήμονας αναγνώρισε ως μεγάλο δασκαλό του τον έλληνα μαθηματικό Καραθεοδωρή, οφείλουμε να δώσουμε την πηγή της πληροφορίας:

Για την συνέντευξη τύπου, υπήρξε πληροφόρηση προς την εν ζωή κόρη του Δέσποινα ίσως από τον Εlie Cartan(διάσημος μαθηματικός) ο οποίος ήτο στην Αμερική. Μάλιστα υπάρχει και φωτογραφία της εριτίμης Δέσποινας Ροδοπούλου Καραθεοδωρή με τον Ε. Cartan.

Πάντως το διηγείται η κόρη του το γεγονός έως και σήμερα.

Βέβαια και η υπάρχουσα αλληλογραφία των δύο ανδρών και οι φιλοφρονήσεις του Αϊνστάιν προς τον Καραθεοδωρή για αρκετά σοβαρά θέματα συνηγορούν προς την αλήθεια του γεγονότος. Μην ξεχνάμε ότι όταν ο Καραθεοδωρή διετύπωσε τις απόψεις του για την Γενική θεωρία της σχετικότητας ο Αϊνστάιν εξέφρασε τις αμφιβολίες του αλλά όταν δημοσίευσε ο Καραθεοδωρή την εργασία του “Περί αξιωματικής θεμελίωσης της Γενικής θεωρίας της σχετικότητος” το πρώτο τηλεγράφημα θα το πάρει από τον Αϊνστάιν, «Συνάδελφε με καταπλήξατε». Σημειωτέον ότι γι’ αυτήν την εργασία του βραβεύτηκε από την Μπαβαρική Ακαδημία.

Ευχαριστούμε τον σύλλογο φίλων Καραθεοδωρή για τις πληροφορίες.