Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2007

Eξαγωνικός σχηματισμός βρέθηκε στον Κρόνο


Το εξάγωνο έχει διάμετρο 25.000 χλμ

Ένας ατμοσφαιρικός εξαγωνικός σχηματισμός που καλύπτει ολόκληρο τον βόρειο πόλο του Κρόνου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων της αποστολής Cassini της NASA.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας, ο εξαγωνικός σχηματισμός είχε εντοπιστεί πριν από περισσότερο από δυο δεκαετίες με τις αποστολές Voyager 1 και 2. Το εξάγωνο είναι σχεδόν 25.000 χιλιόμετρα (15.000 μίλια) απο τη μια ακρη στην αλλη. Σχεδόν τέσσερις πλανήτες στο μεγεθος της Γης θα μπορουσαν να χωρέσουν μεσα σε αυτο.

Το γεγονός ότι επανεμφανίζεται στις εικόνες του Cassini δείχνει ότι πρόκειται για σταθερό ατμοσφαιρικό φαινόμενο. Ένα δεύτερο, μικρότερο και σκοτεινότερο εξάγωνο διακρίνεται μέσα στο πρώτο στις νέες εικόνες.

Δείτε το σχετικό βίντεο (αρχείο QuickTime, 4ΜΒ).

«Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο σε άλλο πλανήτη. Μάλιστα, η πυκνή ατμόσφαιρα του Κρόνου, όπου κυριαρχούν τα κυκλικά κύματα, είναι ίσως το τελευταίο μέρος όπου θα περιμέναμε να δούμε ένα εξάπλευρο γεωμετρικό σχηματισμό» σχολιάζει ο Κέβιν Μπέινς του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, υπεύθυνου για την αποστολή.

Το εξάγωνο παραπέμπει στις πολικές δίνες της Γης, κυκλικά ρεύματα αέρα που περιστρέφονται γύρω από τους πόλους. Στην περίπτωση του Κρόνου, η δίνη έχει εξαγωνικό σχήμα.

Οι νέες εικόνες του εξαγώνου, που εκτείνεται πάνω από 75 χλμ κάτω από την κορυφή των νεφών, ελήφθησαν στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, που αντιστοιχεί σε εκπομπή θερμότητας.

Οι κάμερες του σκάφους που βλέπουν στο ορατό φως δεν μπορούν να διακρίνουν τον σχηματισμό, καθώς ο βόρειος πόλος του Κρόνου έχει χειμώνα και καλύπτεται από την πολική νύχτα, διάρκειας περίπου 15 ετών. Το ξημέρωμα αναμένεται σε περίπου μια διετία.

πηγή: news.in.gr

Για περισσοτερα δειτε και στο:
http://saturn.jpl.nasa.gov/multimed...fm?imageID=2552

Τρανή απόδειξη ότι η φύση μπορεί να σχηματίσει στοιχειώδη γεωμετρική συμμετρία σε οποιαδήποτε κλίμακα κάτω από oρισμένες συνθήκες.

Δείτε επίσης και τις νυφάδες χιονιού στο μικρόκοσμο μας.