Πέμπτη, Ιανουαρίου 11, 2007

Η Θεωρία των ψεκασμών: επικίνδυνα chemtrails ή φυσιολογικά contrails;

Mια νέα θεωρία συνομωσίας σαρώνει το διαδίκτυο και ραδιοφωνικά τόλκ σόου που έχει οδηγήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα άκρα.

Η Θεωρία αναφέρει ότι : Oι λευκές ουρές συμπυκνωμένων υδρατμών που αφήνουν τα αεροσκάφη τζετ στους ουρανούς, με την ονομασία “contrails”(*), είναι στην πραγματικότητα μια τοξική ουσία που η κυβέρνηση εσκεμμένα ψεκάζει στον ανύποπτο πληθυσμό!

Κυβερνητικοί γραφειοκράτες έχουν λάβει χιλιάδες τηλεφωνήματα, e-mails και γράμματα τα τελευταία χρόνια από ανθρώπους που απαιτούν να μάθουν τι ακριβώς ψεκάζουν και γιατί. Κάποια από αυτά τα μηνύματα είναι μάλιστα και απειλητικά.

Είναι αδύνατο να πει κανείς πόσους ακριβώς υποστηριχτές έχουν αποκτήσει αυτές οι ιδέες, αλλά οι άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτές λένε ότι έχουν κουραστεί να απορρίπτονται συνεχώς από τους επισήμους. Και έχουν κουραστεί από προβλήματα υγείας που τα αποδίδουν στους «ψεκασμούς».

«Αυτό είναι σκανδαλώδες. Αυτό είναι αυταπόδεικτο» λέει ο Philip Marie Sr, ένας συνταξιούχος πυρηνικός μηχανικός από το Barlett, N.H, ο οποίος λέει ότι ο ουρανός πάνω από την ήσυχη πόλη του συχνά διασταυρώνεται από ίχνη «ψεκασμού».

«Κανείς δεν ενδιαφέρετε» λέει, «όλοι κωλυσιεργούν για αυτό το πράγμα»
Η κατάσταση στην οποία αναφέρετε ο Marie και άλλοι είναι σαν να είναι βγαλμένη μέσα από τα X-Files. Αυτός και άλλοι αναφέρουν ότι μια μέρα κοίταξαν ψηλά στον ουρανό και συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι βλέπουν αφύσικα contrails: contrails τα οποία παραμένουν στον ουρανό και απλώνονται σε σύννεφα, πολλαπλά contrails διατεταγμένα σε πλέγματα σαν το παιχνίδι «Τρίλιζα», contrails τα οποία διασπείρονται από λευκά αεροσκάφη δίχως διακριτικά!

Οι πιστοί της θεωρίας αποκαλούν αυτά τα ίχνη «chemtrails». Λένε ότι δεν γνωρίζουν για ποιον λόγο αυτά τα chemtrails ψεκάζονται, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει απ’το να υποθέσουν. Πολλοί υποθέτουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να επιβραδύνει το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης με υλικά τα οποία ανακλούν το φως του ήλιου στον ουρανό. Μερικοί προτείνουν πιο δυσοίωνες θεωρίες, όπως μια κυβερνητική εκστρατεία που υποτίθεται ότι επιδιώκει να μειώσει τον υπερπληθυσμό εξοντώνοντας τους γέρους και τους άρρωστους.

Ωθούμενοι από τις επίμονες ερωτήσεις, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, η NASA, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας και η Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία ένωσαν δυνάμεις το τελευταίο φθινόπωρο για να δημοσιεύσουν ένα έντυπο γεγονότων που εξηγεί την επιστήμη του σχηματισμού των contrails. Λίγους μήνες πιο νωρίς, η Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε το δικό της έντυπο γεγονότων, το οποίο προσπαθεί να ανατρέψει όλους τους αντίπαλους ισχυρισμούς σημείο προς σημείο.

«Εάν προσπαθήσεις να αντικρούσεις έντονα αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύουν στους ψεκασμούς» η συνήθης απάντηση που παίρνεις είναι: «είσαι και εσύ μέρος της συνομωσίας!», λέει ο ατμοσφαιρικός επιστήμονας Patrick Minnis του Langley Research Center της NASA στο Hampton, Va., συμπληρώνοντας: «Η λογική δεν είναι και το καλύτερο σημείο για τους περισσότερους από αυτούς»

Τίποτα δεν είναι «εκεί έξω» εκτός από υδρατμούς και παγωμένους κρυστάλλους, λένε εκνευρισμένοι επιστήμονες οι οποίοι μελετούν τα contrails. Μερικοί όπως ο Minnis, είναι αρκετά εξοργισμένοι από τους ισχυρισμούς των πιστών της θεωρίας για τα chemtrails, που αναγκάζονται να μπαινοβγαίνουν συνεχώς σε διαδικτυακά chat rooms για να διορθώσουν παραπληροφόρηση ή να μπούνε σε αντιπαράθεση με αυτούς.

«Ανοησίες συνωμοσιολογίας» αναφέρει για αυτές τις θεωρίες, ο Kenneth Sassen, ένας ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ.,και συνεχίζει: «Αυτά τα πράγματα βρίσκονται στα 30.000 μέχρι και 40.000 πόδια στην ατμόσφαιρα. Είναι μικροσκοπικά σωματίδια. Δεν πρόκειται να επηρεάσουν κανέναν».

Τα contrail τα οποία σχηματίζουν νέφη που οι συνωμοσιολόγοι βρίσκουν τόσο δυσοίωνα είναι «τελείως φυσιολογικά» αναφέρει ο Minnis. Tα παράξενα σχήματα τρίλιζας και οι παράλληλες γραμμές που σχηματίζονται μπορούν να εξηγηθούν εύκολα ως contrails τα οποία σκορπίζονται μαζί από τον άνεμο, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πηγή: Traci Watson - USA TODAY (7/3/2001)


Eπιπλέον, βλέπουμε ότι λόγω της υπεραυξημένης παγκόσμιας αεροπορικής κίνησης που παρατηρείτε τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί μια έντονη ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων στο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσουν αυτά τα τεχνητά νέφη των contrails, το παγκόσμιο κλίμα της Γης.
Διαβάζουμε στο έγκυρο-επιστημονικό APOD (Astronomy Picture Of the Day):

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ με εκατοντάδες contrails

Εξήγηση: Τεχνικά νέφη που δημιουργούνται από τους ανθρώπους μπορεί να γίνουν τόσο κοινά ώστε να αλλάξουν ακόμα και το κλίμα της Γης. Οι μακριές και λεπτές νεφώδεις λωρίδες που κατακλύζουν την παραπάνω δορυφορική φωτογραφία της Γεωργίας(ΗΠΑ) είναι contrails, θύσανος(*) που δημιουργείται από αεροσκάφη. Η εξάτμιση από ένα αεροπορικό κινητήρα μπορεί να δημιουργήσει ένα contrail με τον κορεσμό του περιβάλλοντος αέρα με επιπλέον υγρασία. Τα πτερύγια ενός αεροσκάφους μπορούν παρομοίως να δημιουργήσουν contrails ρίχνοντας τη θερμοκρασία και προκαλώντας τη δημιουργία παγωμένων κρυστάλλων. Τα contrails έχουν γίνει περισσότερο από μια παραξενιά – δύνανται να μεταβάλλουν σημαντικά την νέφωση της Γης, ανακλώντας ηλιακό φως πίσω στο διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και θερμική ακτινοβολία πίσω στη Γη ακόμα και τη νύχτα. Η επίδρασή τους στο κλίμα είναι ένα θέμα που χρίζει αρκετής έρευνας. Μπορείτε να βοηθήσετε την ΝASA να μετρήσει το πραγματικό πλήθος των contrails συμμετέχοντας σε μια άσκηση καταμέτρησης contrail η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τις επόμενες δύο ημέρες.

(*): μετεωρ. Τύπος νέφους (cirrus-clouds)

Πηγή: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap041013.html


(*): Contrail: συντομογραφία του Condensation-trail = ίχνος «υγροποίησης» = χημ.: μετατροπή νερού από αέρια σε υγρή κατάσταση

Ίχνη από υγροποιημένο υδρατμό που δημιουργούνται στον αέρα από αεροσκάφη jet σε μεγάλα ύψη. (πηγή: Merriam-Websters)

Λωρίδα από νέφος που μερικές φορές παρατηρείται πίσω από ένα αεροσκάφος που πετάει σε καθαρό, ψυχρό, υγρό αέρα. (πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Britannica)

Μια ορατή λωρίδα νέφους, συνήθως λαμπρή-λευκή στο χρώμα, που σχηματίζεται πίσω από ένα πύραυλο ή άλλο ιπτάμενο όχημα κάτω από ορισμένες συνθήκες. (πηγή: Υπουργείο Άμυνας: Λεξικό στρατιωτικής ορολογίας)

Tα contrails εμφανίζονται σε δύο μορφές: σταγονίδια νερού και παγωμένοι κρύσταλλοι.















Contrails σχηματίζουν ακόμα και οι εξατμίσεις παλαιών εμβολοκινητήρων εσωτερικής καύσης Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Φωτογραφία από σχηματισμό βομβαρδιστικών Β-17 μεγάλου ύψους σε επιδρομή κατά τον Β'ΠΠ. Φαίνονται οι χαρακτηριστικές ουρές (contrails) μία πίσω από κάθε εξάτμιση κινητήρα
















Φωτογραφία από επίμονα (μεγάλης διάρκειας) contrails πίσω από την κάθε εξάτμιση κινητήρα σύχρονου επιβατικού α/φους jet.