Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2006

Η απαξιωτική έκφραση "Παγανιστής"

Αυτή την υποτιμητική και απαξιωτική έκφραση την χρησιμοποιούν οι Χριστιανοί ζηλωτές για να χαρακτηρίσουν τους Εθνικούς από τις σκοταδιστικές εποχές του μεσαίωνα μέχρι και τις μέρες μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η απενοχοποιητική ιστοσελίδα του "Απολογητή"(http://www.apologitis.com) που προσθέτει και το "νέο" εισάγοντας τον καινοφανή όρο νεοπαγανιστές για τους σύγχρονους οπαδούς της πατρώας θρησκείας και του δωδεκάθεου.

Είναι γενικά γνωστό πως η λέξη «παγανισμός» προέρχεται από την λατινική λέξη «paganus» που σημαίνει «άνθρωπος της υπαίθρου» ο "επαρχιώτης"
Η λέξη χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ρώμη, και υποδήλωνε όσους ζούσαν στην επαρχία, και αργότερα, όταν επικράτησε ο Χριστιανισμός, χρησιμοποιήθηκε απαξιωτικά για αυτούς που εξακολουθούσαν να πιστεύουν στους αρχαίους Θεούς.

Κατά άλλους ερευνητές η λέξη μπορεί να προέρχεται από το αρχαίο "παγανό" που σημαίνει στoιχειό, ή διαβολάκι και με αυτό τον τρόπο να επιχειρείται μια ατυχής σύνδεση της πατρώας θρησκείας με την μαγεία, τον σατανισμό και γενικά ότι εκπροσωπεί το κακό όσον αφορά την κοσμοαντίληψη των Χριστιανών.

Ένας άλλος υποτιμητικός και αδόκιμος όρος που χρησιμοποιήθηκε (και χρησιμοποιείται) από τους Χριστιανούς για να χαρακτηρίσει την αρχαία θρησκεία είναι αυτός του ειδωλολάτρη.
Ένας εξίσου αμφιλεγόμενος όρος αν λάβουμε υπόψη ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν λάτρευαν φυσικά το αγάλματα ή το μάρμαρο από το οποίο αποτελούνται, αλλά λάτρευαν και τιμούσαν τις θεότητες που αυτά αντιπροσώπευαν.
Χρησιμοποιώντας όμως την ίδια "λογική" του όρου, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως ειδωλολάτρες και τους ορθόδοξους χριστιανούς, που επιδίδονται καθημερινά σε θρησκευτικές εκδηλώσεις λατρείας απέναντι στις εικόνες και τα λείψανα αγίων ή και τους καθολικούς, που συνεχίζοντας την αρχαία παράδοση, ακόμα χρησιμοποιούν αγάλματα για να αποδώσουν τους αγίους τους.