Παρασκευή, Φεβρουαρίου 09, 2007

Global dimming & contrails

ΠΙΘΑΝΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ CONTRAILS ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ("φαινόμενο global dimming")

Ορισμένοι επιστήμονες Κλιματολόγοι, έχουν διατυπώσει μια υπόθεση κατά την οποία τα αεροπορικά contrails (επίσης ονομάζονται ίχνη υδρατμών) συμμετέχουν ευεργητικά στην αντιστάθμιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της παγκόσμιας υπερθέρμανσης (το αντίθετο του φαινομένου του θερμοκηπίου ονομάζεται «global dimming»), αλλά η συνεχή ροή της αεροπορικής κίνησης προηγουμένως δεν επέτρεψε να ελεγχθεί αυτή η υπόθεση. Η σχεδόν κατάπαυση της εμπορικής αεροπορικής κίνησης κατά την διάρκεια τριών ημερών μετά τις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου έδωσε μια σπάνια ευκαιρία για να παρατηρηθεί το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως τα αποτελέσματα των contrails. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου παρατηρήθηκε μια αύξηση της ημερήσιας θερμοκρασιακής διακύμανσης πάνω από 1 βαθμό Κελσίου σε ορισμένα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Πράγμα που σημαίνει ότι τα αεροπορικά contrails μπορούν να αυξάνουν τις νυχτερινές θερμοκρασίες ή/και να χαμηλώνουν τις ημερήσιες θερμοκρασίες πολύ περισσότερο από αυτό που νομίζονταν παλιότερα.


Mια φωτογραφία της NASA που παρουσιάζει αεροπορικά contrails, πάρθηκε από τον Ι-95 στην Βόρεια Βιργινία, στις 26 Ιανουαρίου, 2001 από τον επιστήμονα της NASA Louis Nguyen:


Φωτογραφία της NASA που δείχνει αεροπορικά contrails και φυσικά νέφη. Η προσωρινή εξαφάνιση των contrails λόγω της παύσης των πτήσεων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και η συνεπαγόμενη αύξηση της ημερήσιας θερμοκρασιακής διακύμανσης έδωσε εμπειρικές αποδείξεις των αποτελεσμάτων των λεπτών νεφών από πάγο στην Γήινη επιφάνεια.

περισσότερα για το global dimming:
http://en.wikipedia.org/wiki/Global_dimming
http://www.bbc.co.uk/sn/tvradio/programmes/horizon/dimming_qa.shtml
http://www.pbs.org/wgbh/nova/sun/contrail.html
http://edgcm.columbia.edu/news/climate/global_dimming.html
http://www.contrails.nl/contrails-research/global%20dimming%2001.htm

Ντοκυμαντερ του BBC πάνω στο φαινόμενο Global-Dimming και τις επιπτώσεις του στο παγκόσμιο κλίμα:
http://video.google.com/videoplay?docid=1027879546389218797